>

Saturday, January 4

Naskah Kehidupan 2.

"Hidup ini adalah penghijrahan. Kita berhijrah dari tiada ke rahim ibu, kemudian ke alam dunia, dan apabila mati kita ke alam barzakh, dan kemudian datang hari kiamat kita dibangkitkan dan menjalani proses dihisab amalan, dan menunggu sama ada neraka atau surga destinasi kita.

- Ustaz Abdullah Khairi

Aku memandang ke kiri. Juga ke kanan. Aku mencuba dan mencuba lagi. Tapi, yang aku lihat hanya satu kekosongan. Runsing di dalam fikiran. Mana pergi hiburan yang aku agung-agungkan? Mana pergi teman mesra yang dikhabarkan satu-satunya panduan?

 Aku tersedar dari lamunan, bila aku meratapi sebuah kehilangan.

"Ustaz, ustaz tolong saya ustaz. Tolong dan tolong saya ustaz", hari itu aku menyesali. Bukan menyesali hari-hari yang aku lalui. Tapi mengenai perjalanan yang aku tempuhi. Yang buat aku hilang sebuah kehidupan si mati mencari jalan buat hidup kembali. Buat aku bersyukur langit masih belum gugur dari bumi.

" Allahu Akbar, Allahu Akbar", aku hanya menurut apa saja bicara badan yang dibuat oleh tok imam. Benar, hari itu keseronokan yang biasa aku lalui seolah-olah tidak lagi muncul daripada pandangan. Aku pada hari itu bagaikan hilang tempat kebergantungan. Bagai anjing yang menjilat-jilat tuan kesayangan, seolah-olah baru menjumpai tuannya yang lama hilang. Hanya menurut apa kata tuan. Juga mengikut arahan tuan.

Bodohnya aku!

" Ustaz, hari ini kebodohan dan kejahilan mengajar saya mengenai erti kehidupan. Kehilangan mengajar saya mengenai makna sebuah pencarian. Pencarian ke arah jalan sebenar sebuah kehidupan. Hari ini saya hilang besarnya kuasa satu senyuman." Ustaz masih lagi diam tanpa bicara. Aku meneruskan pengakuan. " Ustaz, masih adakah jalan pulang? Masih wujudkah sebuah harapan? "

" Tuhan tidak memberi harapan hanya tibanya sebuah penyesalan. Tapi ia memberi harapan pada sekelumit kehidupan. Yang hidupnya kesepian. Yang dibuai dengan keseronokan. Yang namanya harapan itu adalah yang mengisi kekosongan. Bukankah harapan menampal segala kelompongan? ", jelas ustaz.

Terkedu mendengar jawapan itu. Aku rebah, seolah-olah orang yang berpatah arah.

Di belakang, sayup-sayup kedengaran bacaan Yasin memenuhi ruang. 
Cuma bezanya, hari ini tiada doa dari aku buat yang tersayang.

Terpesona dengan kehidupan. Buat aku tiada masa mencari Tuhan. 
Apa lagi mengeratkan hubungan kekeluargaan. Aku rasa puas dengan segala kepuasan.

Hari ini, yang menjadi penyesalan bila perginya mereka, aku ada di sisi tapi tanpa mampu berbuat apa-apa. Kata mereka, perginya anak Adam ada lagi jariah yang hari-hari mereka beroleh kebahagiaan.

"Jariah doa seorang anak kepada ibu bapa"

Sayangnya, hari ini mereka mati dengan aku tinggalkan mereka dengan 'harta' yang "papa kedana". Esok hari bila dibangkitkan kembali, entah-entah mereka sesat pula mencari jalan ke Syurga. 

Bukannya apa, sepanjang hidup mereka juga lupa. 

Ada buku yang harus dibaca.
Ada teladan ikutan jiwa.


" Rugilah manusia yang saat segar-bugar,
ibadahnya layu ibarat bunga.
Dan rugilah manusia itu yang menempa hari tua,
bagai lalat mencari manisan bunga. "

Makanan jiwa untuk hari di sana jangan dilupa,
jangan hanya makan untuk hidup di bumi saja.


Erti hidup pada memberi.

Yang menerangi itu bukan cahaya, tapi yang memberi. Itu jika kau fahami.

No comments:

Copyright © 2010 |Learntobetheperfectsecretadmirer .blogspot | All Righted Reserved